ΙΣΤΟΡΙΑ

Mια ομάδα ονειροπόλων ιστιοπλόων έκανε το 1984 το πρώτο βήμα για την ίδρυση ενός ναυταθλητικού, μη κερδοσκοπικού ομίλου με στόχο την ανάπτυξη και διάδοση της ιστιοπλοΐας και τη διατήρηση της ναυτικής παράδοσης στην ιστορική θαλασσινή πόλη της Χαλκίδας. Στην προσπάθεια αυτή βρήκε αρωγό τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης, παράρτημα του οποίου υπήρξε η πρώτη μορφή του σημερινού μας Ομίλου.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, το έτος 1997, ο Όμιλος ανεξαρτητοποιείται με την ονομασία Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χαλκίδας και ξεκινά τη δική του δυναμική πορεία, γράφοντας λαμπρές σελίδες στην ιστορία των ναυταθλητικών δρώμενων της πόλης και της Ελλάδας.

Ο Όμιλος άμεσα μετά την ίδρυσή του πραγματοποίησε τη διοργάνωση αγώνων ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης με το ετήσιο πρόγραμμα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας να περιλαμβάνει τους αγώνες αυτούς ανελλιπώς από το 1984. Μέσα σε μερικά χρόνια προσελκύει μεγάλο αριθμό μελών και σκαφών καταφέρνοντας για σειρά ετών (2001-2008) να βρίσκεται πρώτος πανελλαδικά σε αριθμό ναυταθλητικών σκαφών, ξεπερνώντας κατά περιπτώσεις τον αριθμό των 40.

Στο ετήσιο πρωτάθλημα που Ομίλου πραγματοποιούνται 14 ιστιοδρομίες που λαμβάνουν χώρα στον νότιο και βόρειο Ευβοϊκό κόλπο με σημείο αναφοράς τα λιμάνια της Χαλκίδας. Στις ιστιοδρομίες αυτές συμμετέχουν σκάφη του Ομίλου καθώς και φιλοξενούμενα σκάφη από όλη την Ελλάδα προσφέροντας ένα ιδιαίτερο θέαμα στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Σκάφη και πληρώματα του Ομίλου συμμετέχουν και σε αγώνες ανά την Ελλάδα όπως το Διεθνές Ράλλυ Αιγαίου, ο Διεθνής Αγώνας Κυκλάδων, το Ράλλυ Βορείων Σποράδων, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ORC, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα IMS, το Tall Ships Regatta, κ.ά, αποσπώντας διακρίσεις και προβάλλοντας τη Χαλκίδα και τη ναυτοσύνη των Ευβοέων στο Πανελλήνιο.

Η Σχολή Ιστιοπλοϊας Ανοικτής Θάλασσας ήταν από τις πρώτες δραστηριότητες που ανέπτυξε ο Όμιλος, επιτυγχάνοντας μέσα από τις θερινές και χειμερινές σχολές του να προσελκύσει χιλιάδες μαθητές στους οποίους μεταλαμπάδευσε την τέχνη της ιστιοπλοϊας, καταφέρνοντας πολλούς από αυτούς να τους διατηρήσει ως ενεργά μέλη και μετέπειτα κυβερνήτες σκαφών.

Παράλληλα με την Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης το έτος 2002 οργανώθηκε και λειτούργησε το τμήμα Ιστιοπλοΐας τριγώνου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και Ολυμπιακές κλάσεις. Με σκοπό την προσέλκυση νέων και νεανίδων από την ηλικία των επτά ετών, το τμήμα εξοπλίστηκε κατάλληλα με ικανό αριθμό σκαφών Optimist και Laser, διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και υποστηρίζεται από υψηλού επιπέδου κατάρτισης, με μεγάλη εμπειρία εκπαιδευτές.

Σήμερα, ο Όμιλος βρίσκεται σε μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους του, με σαφή τόνωση από τη νέα γενιά ιστιοπλόων που γαλουχήθηκαν με τις αξίες και την αγάπη για τη θάλασσα των παλαιών μελών. Με πρωταρχικό στόχο την ευγενή αγωνιστική άμιλλα στον αθλητικό θαλάσσιο στίβο, προσπαθούμε να εμπνεύσουμε και να διαδώσουμε τη ναυτοσύνη, ώστε επάξια να συνεχιστεί η ιστιοπλοϊκή παράδοση της πόλης μας. Ο Όμιλος μας είναι πάντοτε ανοικτός σε μικρούς και μεγάλους που αναζητούν τις αξίες, τις συγκινήσεις και την απόλυτη επαφή με τη θάλασσα που προσφέρει το άθλημα της ιστιοπλοΐας.