ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΕΝΤΙΝΩΝ

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΕΝΤΙΝΩΝ

Οι πιο σημαντικοί λόγοι για να διατηρήσετε τις σεντίνες σας καθαρές είναι:

 • Η πρόληψη της ανάπτυξης των βακτηριδίων
 • Η εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών
 • Η  αποτροπή της δημιουργίας σκουριάς και της διάβρωσης του εξοπλισμού, που βρίσκεται εγκατεστημένος στις σεντίνες (αντλίες, φλοτέρ κλπ).

Μπορείτε να προμηθευτείτε σκούπα για τις σεντίνες, που θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα πώλησης εξοπλισμού για την θάλασσα. Να έχετε υπόψη σας ότι το κόστος αγοράς μπορεί να είναι υψηλό. Χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό (Tide) που είναι λιγότερο δαπανηρό, ωστόσο έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι μια καλή επιλογή γιατί δεν περιέχει φώσφορο, είναι βιοδιασπώμενο, διαλύει τα λίπη και τη βρωμιά και έχει μια καθαρή μυρωδιά. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα καθαριστικού ή αν θα πρέπει να απορρίψετε το καθαριστικό μέσα στο νερό, επιλέξτε μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση.

Μερικά σκάφη παίρνουν περισσότερο νερό από ό,τι άλλα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει λίγο νερό στις σεντίνες, δεδομένου ότι μπορεί να διαρρεύσει από κάποιον στυπιοθλίπτη η από μια σύνδεση πηδαλίου. Ωστόσο, αν βρείτε μια ασυνήθιστη ποσότητα νερού βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε διαρροή μέσω του κύτους από κάποια βάνα η σωλήνα. Εάν το σκάφος σας έχει συνήθως λίγο νερό στην σεντίνα απλά προσθέστε υγρό απορρυπαντικό και αφήστε το λίκνισμα του σκάφους να κάνει τον καθαρισμό.

Τα περισσότερα λίπη και βρωμιές μπορούν να αφαιρεθούν με απορρυπαντικό.

Ο καθαρισμός ωστόσο με ατμό μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση. Καθαρισμός με ατμό είναι μια σκληρή μέθοδος για όλο το εσωτερικό του σκάφους, που μπορεί όμως να προκαλέσει ξεφλούδισμα στο χρώμα, ειδικά σε ένα ξύλινο σκάφος.

Όπως λένε στα επικίνδυνα ακροβατικά, μην το δοκιμάσετε αυτό στο σπίτι. Είναι προτιμότερο να αναζητήστε έναν επαγγελματία και αφού ελέγξετε και επιβεβαιώσετε τις συστάσεις του αναθέστε του τον καθαρισμό.

Εύκαμπτες Τρύπες:

Οι εύκαμπτες τρύπες βρίσκονται στα πλευρά ή στα διαμερίσματα αποστράγγισης και επιτρέπουν στο νερό να περάσει μέσα από αυτές και να ρέει προς τα χαμηλότερα σημεία της σεντίνας εκεί που συνήθως βρίσκεται η αντλία σεντινόνερων. Από εκεί είναι δυνατή η απάντλησή του είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα.

Φροντίστε να κρατήσετε αυτά τα ανοίγματα καθαρά αφαιρώντας πιθανές συσσωρεύσεις βρωμιάς για να αποφύγετε μπλοκάρισμα της ροής του νερού. Σε πολλά σκάφη τοποθετείται μια ελαφριά αλυσίδα έτσι που να “τρέχει” μέσα από τις εύκαμπτες τρύπες, η οποία σας επιτρέπει τραβώντας την προς τα εμπρός και προς τα πίσω να αποσπάσετε οποιοδήποτε ξένο σώμα έχει σφηνώσει και φράζει την δίοδο.

Λάδι μηχανής:

Τα πιο νέα μοντέλα σκαφών έχουν τοποθετημένη κάτω από τη μηχανή μια επιφάνεια συγκράτησης πετρελαίου από πιθανές διαρροές ώστε να μη στάζει κατευθείαν στη σεντίνα. Δεν συγκρατεί μόνο το λάδι η το πετρέλαιο που θα μπορούσε να στάζει, αλλά παρέχει ένα γρήγορο τρόπο για να εντοπίσετε τις διαρροές κάθε φορά που κάνετε έναν έλεγχο κινητήρα. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά πριν από την εκκίνηση. Ελέγξτε για να διαπιστώσετε εάν έχουν εμφανιστεί κάποια νέα σημεία που στάζει πετρέλαιο. Αν ναι, προσπαθήστε να εντοπίσετε την πηγή αμέσως.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Θα πρέπει να επιθεωρείτε την σεντίνα  και τα περίχωρά της με ένα φακό, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ψάξτε για τα ακόλουθα:

 

 • Σηκώστε το φλοτέρ στην ηλεκτρική αντλία σεντίνας σας για να βεβαιωθείτε ότι γυρίζει στην αντλία αυτόματα.
 • Αν βρείτε ασυνήθιστες ποσότητες νερού, βεβαιωθείτε ότι εντοπίσατε την πηγή.
 • Ελέγξτε όλα τα ανοίγματα και εξαρτήματα  από την εσωτερική πλευρά του κύτους
 • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα εξαρτήματα κάτω από την ίσαλο γραμμή έχουν διπλούς σφιγκτήρες.
 • Ελέγξτε τις στρόφιγγες στις βάνες για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τις απενεργοποιήσετε. Θα μπορούσε να βυθιστεί το σκάφος σας, εάν ένας σωλήνας έρχεται χαλαρά από κάποια βάνα και δεν μπορείτε να σταματήσετε τη ροή του νερού, επειδή η βάνα είναι διαβρωμένη.
 • Ψάξτε για διάβρωση και σκουριά.
 • Ελέγξτε για ασυνήθιστη ανάπτυξη μούχλας.
 • Ελέγξτε όλες τις σωληνώσεις, σωλήνες και σφιγκτήρες.
 • Ελέγξτε τις εύκαμπτες τρύπες.

 

Μη ρυπαίνετε

 

Να θυμάστε ότι είναι παράνομο να αντλείτε λιπαρά νερά στη θάλασσα. Αν βρείτε πετρέλαιο στα σεντινόνερά σας απενεργοποιήστε την αντλία σεντίνας και βρείτε έναν εναλλακτικό τρόπο διάθεσης του ελαιώδους νερού. Μην νομίζετε ότι επειδή υπάρχει μια μικρή μόνο ποσότητα  λαδιού η πετρελαίου είναι εντάξει.

Η δοκιμή για την παράνομη ρύπανση είναι απλά μια “ορατή λάμψη” στο νερό.